Matematik 1

Matematik 1 är den inledande matematikkursen på gymnasiet (motsvarande tidigare Matematik A). Kursen liknar till viss del dess föregångare, dock har man delat upp kursen i tre olika delar. Vilken kurs man läser beror på vilket gymnasieprogram man går. Matematik 1 är den enda mattekursen som räknas till de gymnasiegemensamma ämnena, vilket innebär att kursen är obligatorisk för alla elever på alla program.

Matematik 1a Matematik 1b Matematik 1c
Kursen riktar sig främst till de som läser ett yrkesförberedande program. Enligt kursplanen ska kursen innehålla områden som är relaterade till utbildningen. Detta ger lärarna ganska stor frihet att anpassa kursen efter det specifika programmet. Kursen riktar sig till samhällsvetenskapliga, estetiska, humanistiska och ekonomiska program. Den här kursen liknar till största del den tidigare kursen Matematik A. Matematik 1c riktar sig till elever på det naturvetenskapliga- och tekniska programmet. Här har ribban höjts avsevärt. Områden som trigonometri och vektorberäkning har blivit obligatoriska.

I stora drag kan man säga att skillnaden jämfört med tidigare, då alla elever läste samma inledande kurs, är att eleverna på de yrkesförberedande kan rikta in sig mer på områden relaterade till deras utbildning och att matten har blivit svårare för elever på de naturvetenskapliga och tekniska programmen. Värt att nämna är att elever på de naturvetenskapliga och tekniska programmen tidigare läste mer matte än övriga program då vissa moment är essentiella för att klara av den inledande fysikkursen. Detta ledde till att man då läste ganska mycket som inte ingick i kursplanen. På de nationella proven testades inte dessa moment och många elever kände att de lärt sig saker i ”onödan”. Genom att dela upp den inledande mattekursen i tre olika delar för de olika programkategorierna kan man numera bättre anpassa undervisningen, och de nationella proven för respektive kurs kommer bättre att matcha kursplanerna.

Innehåll Matematik 1

Områden som ingår i kursen är i stora drag:

 • Aritmetik, algebra
  • Taluppfattning, förstagradsekvationer, potensekvationer, algebra
 • Samband och förändring
  • Koordinatsystemet och grafer, linjära funktioner
 • Geometri
  • Volym- och areaberäkning, likformighet
  • För matematik 1c: Trigonometri, vektorer
 • Sannolikhetslära och statistik
  • Tolkning av digram och tabeller, modeller för sannolikhetsberäkning, lägesmått
 • Kursplaner och betygskriterier hittar du i menyn i högerspalten.

One thought on “Matematik 1

 1. Pingback: Mer info om de nya kurserna - Mattekurser.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>